FAQ: Frequently asked questions

Här kan du hitta svar på vanligaste frågorna som ställs kring Dothemath

Ja. Vi vill påminna om att enligt appen Slacks användarvillkor är appen inte avsedd för och bör inte användas av någon under 16 år. Det är därför ett krav att du är minst 16 år om du väljer att använda dig av vår hjälpkanaler. Om vårdnadshavare till elever under 16 år vill ställa frågor i våra kanaler är detta OK. 

Ja, vi har ett inlägg för detta i Facebook-gruppen ”Gratis mattehjälp online!”, där en av våra admins hjälper dig så snabbt som möjligt.

Här är en länk till gruppen: https://www.facebook.com/groups/gratismattehjalponline/

Då vi erbjuder hjälp i flera ämnen på många olika nivåer uppmuntrar vi alla som känner att de vill och kan att hjälpa till. Vi har tydliga riktlinjer för hur hjälpen ska gå till.

Två KTH-studenter vid namn Sophie Åström och Måns Nilsson diskuterade hur den matematik-kompetens som universitetsstudenter besitter runt om i landet skulle kunna komma till användning nu när många elever mer eller mindre tvingas plugga hemifrån. De frågade några studenter de kände på KTH om de skulle vilja vara hjälpare online via appen Slack och besvara elevers mattefrågor. Gensvaret var enormt, och snart därefter kunde elever börja få hjälp. Efter två dagar var över 1000 hjälpare tillgängliga från hela landet, och de bestod av allt från pensionerade lärare, verksamma lärare, universitetsstudenter från hela landets universitet, föräldrar och andra eldsjälar. Över 4000 elever var registrerade på kanalerna, och en ledningsgrupp som skalade upp detta till fler kanaler kom till. Målet är att kunna hjälpa så många som möjligt, på ett så strukturerat och bra sätt som möjligt. 

Vår grundtanke är att förståelse för problemet och resonemanget till svaret är viktigare än själva svaret i sig. Därför ser vi till att, tillsammans med eleven, ge ledning och resonera oss fram till rätt svar.

Just nu är de vanligaste frågorna vi får inom matematik årskurs 6-9, matte1-matte5, fysik, kemi, biologi och programmering. Vi har också en övrigt-tråd, där det går bra att ställa frågor om andra ämnen – Med så många hjälpare har vi en bred kompetens som vi gärna använder på bästa sätt.

Ja, vi har moderatorer och admins som ständigt ser över trådarna och vi försöker i så stor utsträckning som det går att hjälpa eleverna synligt i kanalerna, inte i privata meddelanden. Däremot, precis som på alla platser på internet, så är det omöjligt att övervaka allt. Därför uppmanar vi gärna föräldrar att ha lite koll på sina barns användande.

Ja, vi har en tråd för det bestående av universitetsstudenter från hela landet och även verksamma ingenjörer. Där ställs frågor som ”Vad gör egentligen en ingenjör?” och andra frågor kring mer specifika utbildningar. Vårt mål med detta är att knyta samman elever med studenter på ett enkelt sätt.

Skicka iväg ett mejl till press@dothemath.se, så tar vår pressansvarige kontakt med er.